Komunikat prasowy

Rozwój firmy to rozwój pracowników – Amazon awansował 600 pracowników centrów logistycznych w 2020 r.

Amazon jest obecny w Polsce od 2014 roku i zatrudnia na stałe ponad 18 000 pracowników. „Zatrudniaj i rozwijaj najlepszych” to jedna z zasad przywództwa, którymi kieruje się firma. Amazon dostrzega talenty i promuje pracowników, oferując im długoterminowe możliwości rozwoju. Aż 2 358 pracowników centrów logistycznych awansowało od momentu rozpoczęcia działalności firmy w Polsce, natomiast 601 pracowników otrzymało awans na wyższe stanowiska tylko w 2020 roku. Ponadto, polscy pracownicy sprawują kierownicze funkcje w strukturach operacyjnych organizacji w skali europejskiej i globalnej.

04/03/2021

• Amazon zapewnia pracownikom długoterminowy rozwój zawodowy
  • 601 pracowników centrów logistycznych otrzymało awans na wyższe stanowisko w 2020 r.
  • W sumie 2 358 pracowników centrów awansowało od początku działalności Amazon w Polsce

W Amazon oferujemy stanowiska pracy dla wszystkich. Doceniamy różnorodne doświadczenia i zainteresowania oraz nietypową przeszłość zawodową, która pokazuje, że kandydat charakteryzuje się ciekawością i ogromnymi pokładami własnej inicjatywy. Nasi pracownicy mają wiele możliwości rozwoju w firmie i cieszymy się, że tak wielu z nich to się udało – mówi Marta Dworowska, regionalna dyrektor HR w Amazon.

Zobacz, jak rozwija się kariera pracowników Amazon tutaj.

Przepis na sukces w Amazon? Myślę, że droga każdego z nas jest indywidualna, ale jest wiele czynników, które mogą nam pomóc osiągnąć ten cel. Pamiętaj, aby być elastycznym i odważnym oraz zawsze staraj się mierzyć wysoko! – radzi kandydatom i kolegom z zespołu Adam Śródecki, Senior Operations Manager w centrum logistycznym w Łodzi, który w Amazon pracuje od 2014 roku. Adam zaczynał jako pracownik poziomu początkowego w centrum logistycznym Amazon w Sadach pod Poznaniem i od tego czasu obejmował kolejno role Team Leadera, UE Central Flow Lead, EU Central Flow Area Managera oraz Operations Managera. Obecnie pracuje jako Senior Operations Manager w Amazon w Łodzi. W wolnym czasie Adam pracuje jako wychowawca w miejscowym domu dziecka. W grudniu zdobył nagrodę Amazon Box Stars w uznaniu za jego dodatkową pracę i zaangażowanie w pomoc innym.

Potwierdza to Anna Harezlak, Area Manager w centrum logistycznym w Gliwicach, która wcześniej pracowała jako dyrektor szkoły. „Karierę w Amazon zaczynałam jako Team Leader, a po 9 miesiącach zaaplikowałam na stanowisko Area Managera w nowo tworzącym się centrum logistycznym, lecz byli lepsi kandydaci. Udział w panelu rekrutacyjnym jednak sprawił, że zostałam dostrzeżona przez Senior Operations Managerów i zaproponowano mi stanowisko Interim Area Manager. Po pół roku otrzymałam stanowisko Area Managera na dziale pick. Półtora roku później zdecydowałam, że czas iść dalej i zgłosiłam się do nowo otwartego centrum robotycznego w Gliwicach. W nowym obiekcie zawsze jest ogrom możliwości. – mówi Anna, która w wolnym czasie, poza pracą w Amazon, uwielbia podróżować.

W 2019 roku nie wiedziałem nic o pracy w centrum logistycznym. Nie miałem doświadczenia w tej dziedzinie. Nie byłem również pewny, czy ta praca spełni moje oczekiwania. Dzięki wsparciu ze strony mojego Managera i Team Leaderów wiele się nauczyłem o procesach, które tu zachodzą. Włożyłem w to dużo pracy, aby być tu, gdzie teraz jestem – mówi Damian Chaber, Team Leader w Łodzi, który zaczynał jako pracownik podstawowego poziomu, a obecnie zajmuje kierownicze stanowisko. W Amazon mogę wybierać pomiędzy wieloma ścieżkami kariery. Mam 24 lata, jestem ambitny i planuję kontynuować edukację, ponieważ mam nadzieję, że to pomoże mi odnieść sukces.

Pracę w Amazon rozpoczynałam jako pracownik magazynowy, a teraz, jako kierownik, odpowiadam za około 90 osób – opowiada Joanna Nyga, Area Manager w centrum logistycznym w Gliwicach, która pracuje w Amazon od 6 lat i w tym czasie awansowała 5 razy. W mojej pracy najbardziej lubię rozwój, który umożliwia mi Amazon. Czuję, że mogę tu jeszcze wiele osiągnąć, a moją karierę wspiera wiele osób.

Amazon oferuje bardzo atrakcyjne wynagrodzenie oraz pakiet świadczeń już od pierwszego dnia pracy, obejmujących bezpłatny dojazd do pracy autokarem na wybranych trasach, ciepły posiłek za złotówkę, prywatną opiekę medyczną, długoterminowe możliwości rozwoju oraz przyjazną atmosferę pracy.

Dwie rzeczy są dla mnie niezwykle ważne w pracy zawodowej – możliwość rozwoju oraz dobra atmosfera. – mówi Monika Zelek, Associate Partner w Bielanach Wrocławskich, która w Amazon, zarówno w Polsce jak i w Anglii, pracuje z przerwami od niemal 5 lat. Cenię atmosferę sprzyjającą pracy zespołowej i możliwości osiągania indywidualnych celów. – dodaje siostra Moniki, Karolina Zelek-Szelągowska, która w Amazon pracuje ponad 5 lat, aktualnie na stanowisku EU Ops Development Partner.

Poznaj historię Łukasza, który w Amazon pracuje już ponad 12 lat.

W Amazon uważa się, że każdy powinien mieć równe szanse, jeśli chodzi o naukę nowych umiejętności i rozwój kariery. „Postaw na Swój Rozwój” to innowacyjny program dla pracowników, którym zależy na nowych kompetencjach i zmianie zawodu. Dzięki „Postaw na Swój Rozwój” pracownicy, którzy pracują w firmie co najmniej rok, mogą otrzymać dofinansowanie do 26 000 zł w ciągu 4 lat na opłacenie czesnego oraz kursów i materiałów edukacyjnych. Uczestnicy programu nie są związani żadną umową lojalnościową. Do tej pory na całym świecie w programie „Postaw na Swój Rozwój” wzięło udział 40 000 osób. Najpopularniejszymi kursami zawodowymi w 2020 roku w Polsce są takie kierunki jak transport, informatyka oraz mechanika i rzemiosło.

***

Amazon działa w Polsce od 2014 r. i stworzył ponad 18 000 stałych miejsc pracy w swoich 9 nowoczesnych Centrach Logistyki E-Commerce w Sadach koło Poznania, Sosnowcu, Kołbaskowie koło Szczecina, Bielanach Wrocławskich (dwa obiekty firmy), Łodzi, Pawlikowicach koło Łodzi, Okmianach koło Bolesławca i w Gliwicach, Centrum Rozwoju Technologii Amazon w Gdańsku i oddział Amazon Web Services w Warszawie. W 2021 r. zostanie otwarte 10. centrum logistyczne w Świebodzinie.
2 marca 2021 r. został uruchomiony serwis amazon.pl.

Od początku pandemii, wszystkie oddziały Amazon przyjęły jako nadrzędny priorytet zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom, inwestując w 2020 roku ponad 11,5 miliardów dolarów w realizację tego celu. W kwocie tej znajduje się inwestycja w wysokości ponad 1,2 miliarda dolarów, którą przeznaczono na urządzenia do pomiaru temperatury, maseczki, rękawice, ulepszone procesy czyszczenia i dezynfekcji, testy i więcej.  Tylko w Polsce Amazon dostarczył swoim pracownikom ponad 19,5 mln par rękawiczek, ponad 7,2 mln maseczek, 37,1 mln chusteczek dezynfekujących i 141,3 mln opakowań środków do dezynfekcji rąk, a także dokonał ponad 150 istotnych zmian w procesach w celu poprawy bezpieczeństwa.

Amerykańska Izba Handlowa, która w 2020 r. podsumowała 30 lat działalności amerykańskich przedsiębiorstw w Polsce, ogłosiła, że Amazon jest największym pracodawcą ze Stanów Zjednoczonych w kraju i trzecim co do wielkości amerykańskim inwestorem.

Informacje o Amazon:

Amazon wyznaje cztery zasady przewodnie: koncentrację na kliencie, a nie na konkurencji, pasję do innowacyjnych rozwiązań, zaangażowanie na rzecz doskonałości operacyjnej oraz myślenie długofalowe. Amazon jako pierwszy na świecie zaoferował m.in. następujące produkty i usługi: opinie klientów, zakupy za pomocą jednego kliknięcia, spersonalizowane rekomendacje, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, tablety Fire, TV Fire, Amazon Echo i Alexa. Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy na biuroprasoweamazon.pl, naszego bloga Day One oraz Twitter @AmazonNewsPL i YouTube.

Kontakt dla mediów:

prasa@amazon.com